KSS i dag

nyheter KSS i dag kss Historie Utmerkelser konsertKalender

OM KSS

Kvindelige Studenters Sangforeninger er det offisielle kvinnekoret ved Universitetet i Oslo, og ble stiftet allerede i 1895. Tross sin høye alder er koret i dag et ungt studentbasert kor med ca. 45 sangere.

Som verdens eldste akademiske kvinnekor (stiftet i 1895) har KSS spilt en viktig rolle, både for universitetet og for kvinnesaken, samtidig som koret har fått sin plass i musikkhistorien med sine musikalske prestasjoner og uroppføringer. KSS har også vært en sentral del i livene til hundrevis av sangersøstre som gjennom årene har deltatt i dette flotte musikalske fellesskapet.

Det gode miljøet innad i KSS har alltid vært et viktig knutepunkt for koret, der det sosiale danner et godt fundament som inspirerer både til samhold og vakker sang. Koret har mange stolte tradisjoner som opprettholdes årlig. Blant annet pleier koret å synge ved markeringen ved Camilla Collett-statuen i Slottsparken på 17. mai, og bidra med musikalske innslag under doktorkreeringer og ved immatruleringen av nye studenter. Av nyere tradisjoner kan den årlige Luciakonserten nevnes, der overskuddet fra konsertene har gått til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt.

KSS har en visjon om å bidra til at ny norsk musikk framføres. Urframføringen av Torbjørn Dyruds verk Signs and Traces for kor, trompet og klaver var en del av programmet under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival vinteren 2008. Dyrud hentet tekster fra Bibelen og Koranen, og ønsket å fremheve kvinneperspektivet og tekstenes dialog.

KSS har de senre årene deltatt i en rekke korkonkurranser i inn- og utland. I september 2009 deltok vi i Grieg Internasjonale Korfestival i Bergen under ledelse av korets dirigent Marit Tøndel Bodsberg. Her hentet vi hjem en tredjeplass i klassen for folkemusikk, samt en sammenlagt tredjeplass i klassen for sakral musikk. Noen av dommerne hadde følgende å si om koret: "Great; clear musical ideas and committed singing" (Jennifer Tham) og "Very good choir + the quality of voices and the interpretation" (Faran Naomi).

I oktober 2011 reiste KSS til Manchester for å representere Norge og NRK i den internasjonale korkonkurransen Let the peoples sing, og vant 3.plass i klassen for voksenkor.

2012 var et aktivt konkurranseår. I juni 2012 deltok KSS i Syng for oss i Bergen, og hentet hjem 1.premie i klasse A+, og i november 2012 vant koret 1.plass i klassen for like stemmer med hele 28,33 poeng av 30 mulige, og ble nummer 2 i Grand Finale under NM for kor. I tillegg ble KSS i august tildelt 2.premie i European Choral Video Award, for musikkvideoen til Folkefrelsar (fra CDen "Arme jord ha Jolefred").

I november 2013 lanseres KSS nye plate med verk for damekor komponert av Brahms, på plateselskapet LAWO Classics.

Les mer om KSS lange historie HER

KSS I ITALIA
Syng for oss i Bergen, 2012

 

________________________________________________________________________